Sakari Mäkinen

Suomi soutaa ja huopaa

Alkuvuosi on ollut kotimaan politiikan kenttää seuraillessa mitä sekavin. Hallituksen mieli muuttuu kuin tuuliviirillä ja tuntuu ettei mikään hanke ole etenemässä kuten suunniteltu. Uudetkin asiat tuntuvat karahtavan kiville lähes välittömästi ja ennestään niille karikoille ovat haaksirikkoutuneet monet pienet kuin suuremmatkin hankkeet. En muista tälläistä poliittista sekasortoa mainitun juuri edes historian kirjoissa. 

Yhteiskuntasopimusfarssi, fist bumppeineen, on ollut varmasti pahimmasta päästä soutamista ja huopaamista. Riippuu ihan viikonpäivästä minne ollaan menossa. Huomenna suunta on joka tapauksessa eri kuin tänään. Tai ehkä hämäyksen vuoksi ei täyskäännöstä, mutta vähintään joku kohu ilmestyy kuvaan. Vaikka edes ministerien käytöksestä. Media repii kyllä otsikoita koko rahan edestä, mutta muistaako kukaan enää mistä oli alunperin kyse? Tämä valtio pitäisi saada toimimaan tulevaisuuden haasteiden edessä. Siitä on kyse, ja se pitäisi muistaa jokaisen keskusteluun osallistuvan. Ainaisella negatiivisuudella ja ongelmien etsimisellä, tarjoamatta harkittua vaihtoehtoista ratkaisua, ei asioita saada ikinä nykypäivän haasteita vastaaviksi. Maailma ei odota että Suomi saa itsensä jaloilleen. Muut juoksevat sillä aikaa omaa tahtiaan kohti tulevaisuutta. Toiset nopeammin, toiset hitaammin, mutta kukaan ei meitä jää odottelemaan.

Mitä on tapahtunut haja-asutusalueiden jätevesiasetukselle, Sote-kuvoille, yhteiskuntasopimukselle, koulutusleikkauslupauksille, ja mitä tulee tapahtumaan opintotukipähkäilylle, metsähallituslaille tai muille tapetille nostetuille uudistuksille? Tuntuu ettei virkamiehillä, hallituksella eikä oikeastaan kenelläkään ole tähtäimessä yhteisten asioiden laittaminen paremmalle tolalle, vaan sekasorto vallitsee läpi linjan. Ja tärkeintä on olla eri mieltä kuin mitä on esitetty. Viimeistään oppositio on poikkiteloin uudistusten edessä. Jos kukaan muu ei kerennyt ensin. Mutta rehellisesti sanottuna - tästä sotkusta ei kukaan kävele pois kuivin jaloin.

Tämän päivän Ylen uutisissakin kerrottiin siitä, että EU komissiokin ihmettelee Suomen hallituksen vatulointia ja miksi Suomessa ei talouden korjaamiseksi näytä tapahtuvan oikein mitään. Komission mukaan Suomen budjettivaje on suurempi kuin euromaiden keskimäärin, mutta velka tuntuvasti alemmalla tasolla kuin euroalueen keskiarvo. Tosin koko euroalueen velka alenee mutta Suomen kasvaa. Eli kuten sanoin, muut juoksevat - Suomi kompuroi.

Tästä tulee ilmeisen hankala vuosi kotimaan politiikassa, mutta jotain pitäisi saada tehtyä. Se vaatisi reipasta yhteen hiileen puhaltamisen henkeä ja tekemistä! Ja hei, me ollaan tehty se ennenkin, niin miksi ei nyt?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat