Sakari Mäkinen

Suomalaiset haluavat matkustaa

  • Matkamessut 2016, Helsingin Messukeskuksessa 23.1.2016
    Matkamessut 2016, Helsingin Messukeskuksessa 23.1.2016
  • Forssan seudun osastoa Matkamessuilla.
    Forssan seudun osastoa Matkamessuilla.

Lähdin käymään Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa tänään, lauantaina 23.1.2016. Vilskettä ja vilinää oli yllättävän paljon, vaikka tarkoituksella tähtäsin viimesille kahdelle messutunnille lauantaina. Väki näytti pysyvän poissa ainoastaan samaan aikaan järjestetyiltä Caravan-messuilta, jossa esiteltiin matkailuautoja sekä -vaunuja. Kotimaan kohteet tosin keräsivät myös vähemmän yleisöä kuin eksoottiset kohteet, tai Euroopan kaupunkilomakohteet. Ei varsinaisesti yllättänyt, että Forssan seutu ei ole yhtä vetovoimainen kuin Barcelona. 

Äkkiseltään kun tarkasteli osastoilla parveilevien ihmisten määrää ja pään yläpuolella keikkuvaa näytteilleasettajien kylttiä edustamastaan valtiosta tai organisaatiosta, niin ei huomannut viimeaikaisten uutisten vaikutuksia kiinnostuksen kohteisiin. Negatiivisten uutisten esiin nostamien eurooppalaiskaupunkien, kuin kaukaisempien kohteiden ja esimerkiksi Intian, yms. osastoilla näkyi innostuneita kasvoja, suunnittelemassa tulevia matkojaan.

Länsimainen elämäntyyli matkusteluineen ei näyttänyt kärsivän euroopan pakolaisvirrasta, tai Suomen talouden nykytilanteesta. Onko irtiotto arjesta sitä mihin ihmiset laittavat rahansa, jos suinkin voivat? Internetin aikakaudella, jossa matkat ovat helposti löydettävissä ja varattavissa suoraan netistä, on selvää ettei turhaan lähdetä messuille ihmettelemään ilman aikomusta reissuun lähdöstä. Varsinkin kun lippukaan tapahtumaan ei ole mielestäni ihan ilmainen, päivän lippu 18€ aikuiselta. 

Kävin myös kyselemässä kuulumisia Ulkoministeriön osastolta, jossa he kertoivat UM:n palveluista matkailijoille. Tunnelma oli kuulemma suurimmaksi osaksi ollut huoleton, vaikkakin matkojaan suunnittelevat olivat jonkin verran tiedustelleet matkakohteiden turvallisuutta. Eroja ei juuri ollut siinä oliko tarkoitus käydä lomakohteessa lentäen, tai automatkalla ympäri Euroopan. Kuulemma paras tapa tarkkailla tilannetta matkakohteen mukaan on edelleen heidän julkaisemat matkustustiedotteet, jotka löytyvät UM:n sivuilta. Lähinnä jäin silti ihmettelemään vastausten ympäripyöreyttä, koska osastolla ei osattu sanoa edes yleisellä tasolla matkustamisen turvallisuudesta Euroopan halki maata pitkin. Kansainvälisistä uutispalveluista välittyvä kuva on dramaattisesti kaoottisempi kuin suomalaisen median luoma kuva, joten väkisinkin jää mieleen kytemään kysymys siitä reagoiko UM nopeasti muuttuviin tilanteisiin tarpeeksi vikkelällä vasteajalla? Toivotaan näin.

Vaikka asenteet muuttuvatkin vähitellen Euroopan tilanteen myötä avointen rajojen suhteen koko Pohjolassa, niin siitä huolimatta täällä ei haluta eristäytyä. Mitkä ovat sinun havaintosi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Miten ihmeessä teillä messusisäänpääsy maksaa 18 euroa? Eikö messu tikentin hinta ole kaikkialla joku 36 euroa? Ikävää ettei kotimaan matkailu jaksanut ihmisiä kiinnostaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Veikkauskortilla sisäänpääsy on ihan ilmainen - 300 ensimmäistä per päivä, Pohjoinen sisäänkäynti.

Baltian maat oli vahvasti läsnä, samoin Puola ja Tsekki. Ukrainan Airlines antoi hyvää infoa, on edullinen. Saksasta messuilla on mukana vain Brandenburg. Ilmeisesti Berliini ja Hampuri eivät tarvitse markkinointia, kun niitä turisteja tulee muutenkin liikaa.

Kotimaan osastolla markkinoitiin paljon saaristoa. Kemiönsaari on
erään lehden valitsema vuoden 2016 kotimainen kohde. Öron linnnakesaarta markkinoidaan rikkaille venäläisille.

Caravan-messuilla oli myös Mitsubishi-maastureita ilmeisesti vetoautoiksi tarkoitettuja. Mitsuissa, Pajero ja ASX, on sentään se hyvä puoli, että niissä on täysikokoinen varapyörä toisin kuin nykyään useimmissa muissa.

Toimituksen poiminnat