Sakari Mäkinen

Kenen kanssa haluaisit tänään keskustella?

  • Kenen kanssa haluaisit tänään keskustella?

Kysymys on ehkä vähän outo, mutta kenen kanssa sinä haluaist tänään keskutella? Tai kenelle kertoa mielipiteesi, näkemyksesi tai kehitysehdotuksesi mieltäsi askarruttavassa asiassa? Luultavasti mielesi sopukoista löytyy muutama kohde saman tien. Ja aihe.

Se miksi ajattelin kirjoittaa asiasta on se, että nykyisessä digitalisaation pienentämässä maailmassa on mahdollista päästä vaihtamaan ajatuksia todella monien eri asemassa olevien ihmisten kanssa, joka ei ennen ollut mahdollista. Suurinpien vallan verhojen laskeutuessa jonkin verran alas siitä mitä on totuttu, se on mahdollista jopa poliitikkojen, päättäjien, virkamiesten ja yritysjohtajien kohdalla. Sitä ei välttämättä arkipäiväisessä elämässä tule ajatelleeksi.

Suomalaiselle arkipäivän vaikuttaminen asioihin tulee varmasti useinmiten mieleen vaaleina. Oli ne sitten esimerkiksi kirkollis-, kunnallis-, eduskuntavaalit tai presidentinvaalit. Silloin mahdollisesti perehdytään oman ehdokkaan valintaan, esimerkiksi vaalikonetta hyödyntäen, puolueiden ohjelmia tutkaillen ja miettien mikä vaikuttaisi oman elämän ja näkemyksen mukaiselta parhaalta vaihtoehdolta. Päätös tehdään sitten harkitusti, tai vähemmän asiaan perehtyen, jotain tuttua nimeä äänestäen. Mutta mitä näiden välillä tapahtuu?

Siihen se äänestäjä ja kansalainen ei välttämättä kiinnitä niin aktiivisesti huomiota. Nykymaailmassa tieto on kuitenkin helposti saatavilla, esimerkiksi Eduskunnan internetsivuilta voi käydä vaikka lukemassa edustajan käyttämät puheenvuorot täysistunnoissa, aika kätevää! Lisäksi iso osa on tavoitettavissa blogeistaan, sosiaalisen median tileiltään kuin sähköpostilla ja puhelimella.

Mitä se sitten sinulle tarkoittaa? Mahdollisuutta kertoa oman henkilökohtaisen mielipiteesi, ajatuksesi, toiveesi keskittyä johonkin aiheeseen tai vaikka palautetta jo tehdyistä asioista! Mikset siis kertoisi mielessäsi olleelle henkilölle missä hän on mielestäsi vaikkapa onnistunut, tai mistä asiasta et ole pitänyt. Älä erehdy ajattelemaan että et voisi vaikuttaa, tai ei mielipiteesi muuta asiaa mihinkään. Sillä on oikeasti hyvätkin edellytykset tehdä niin.

"En viitsi häiritä, ei tämä niin tärkeää ole" - Tuttu ajatus suomalaisilta työpaikoilta, politiikasta kuin monesta muustakin asiasta, vaikkapa naapurisuhteesta. Suomalainen on kohtelias, usein myös häveliäs, eikä näin ollen haluta tuputtaa tai tuppautua. Perusteltu mielipide ja kommentti on oikeasti kullanarvoinen vastaanottajalleen!

Olen toiminut esimerkiksi urheiluseuran hallituksessa, sekä nykyisellään yhdistyksessä joka ajaa moottoripyörien rakenteluharrastuksen vapauttamista liiasta säätelystä ja yrittää kaikin tavoin edistää sitä yhteiskunnassamme, ja luoda sitä kautta mahdollisuuksia suomalaiseen rakentelukulttuuriin, pienteollisuuteen ja tietysti mukavaan harrastukseen. Se mitä me näissä tehtävissä kaipaamme on kommentteja, palautetta ja ajatuksia. Sitä, että joku kertoo mielipiteensä, toiveensa ja ajatuksensa. Se saattaa inspiroida, tuoda uusia näkökulmia, vahvistaa uskoa oikeaan linjaan tai tarpeeseen korjata sitä! Miksi siis panttaat mielipidettäsi?

Ihan totta, se sama asia tulee eteen itselläni kun itse juttelen meidän sidosryhmiemme kanssa. En usko olevani taakaksi tai haitaksi, jos kerron heille heidän onnistumisista tai kehityksen kohteista. Rakentavasti ja kohteliaasti tietenkin. Mutta senhän me osaamme, jos vain haluamme.

Ei siis muuta kuin ottamaan yhteyttä, Google yleensä kertoo mistä haluamasi henkilön helpoiten tavoittaa. Kotisivut saattavat kertoa puhelinnumeron, sähköpostiosoitteen, blogin tai vaikkapa Twitter-tilin. Tehdään asioita yhdessä. Älä enää odota, vaan tee niin jo tänään!

Ps. Jos oma alueeni moottoripyörien rakentelun parissa kiinnostaa niin ilman muuta kommentoi, tai jos teksti herätti ajatuksia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat